Fragmente
1.TITLUL
Catunul
(In cautarea lumii sufletului nostru pierdut
Intoarcere cu fata inainte
Gasind o lume ne gasim pe noi
Gasind o lume gasim o cale
Cautand.)
2.INTRODUCERE
Ceea ce este mai important in acest proiect este sa gasim, sa adunam si sa oferim cunostintele, mijloacele, imprejurarea, libertatea ca noi, oamenii sa regasim in fiinta noastra in infinitatea universului, acele lucruri, momente, intamplari, pierderi despre care in vreun fel sau altul ne vorbesc de-a lungul istoriei noastre stiute, atatia oameni, atatea stiinte, concepte, credinte, religii, intrebari, simtiri si totusi majoritatii noastre ceva ne scapa, ceva lipseste.
Incercarile noastre pornesc concentrandu-ne asupra unui loc, un catun aproape in intregime parasit, in care vrem sa ne incepem activitatea prin a-l revitaliza. Ne vom ocupa mai intai de reamenajarea locului fizic apoi de constructia a noi amplasamente, respectand traditia locului, introducand in acelas timp diversitate, pastrandu-ne aproape de mediul natural pentru ca astfel sa oferim localnicilor, vizitatorilor, tuturor celor receptivi, un posibil loc in care sa se poata intoarce pentru a porni inca o data cu mai multa bucurie, cu o mai mare liniste.
3.LOCALIZARE
Catunul numit 'CHEIA' se afla in zona Muntilor Trascau in judetul Alba la intrarea in Cheile Rametului, formatiune cu un pitoresc salbatic ce se intinde pe odistanta de 3km, zona ce a fost declarata rezervatie naturala. Asezat de-a lungul unei vai de parau si a afluentilor lui, asezarea se intinde pe o lungime de aproximativ 5 km (2-3 ore de mers). Gospodariile, in numar de15-20, urmaresc valea paraului, insa sunt fie izolate pe cate o coasta de munte, fie adunate cinci-sase, mai ales in inima catunului, in jurul scolii si al bisericii. Cele mai multe sunt parasite, daramate si in curs de degradare. In catun mai locuiesc doar trei familii, doi barbati si o batranica care se refugiaza iarna la copiii stabiliti in zone mai putin izolate.
Caile de acces spre cele mai apropiate asezari sint potecile care leaga catunul de localitatile Ponor, Bradesti, Rameti, Valea Manastirii. Orasele mai apropiate sint Aiud aflat la 28km de Bradesti si Teius la 20km de Valea Manastirii, accesibile cu majoritatea mijloacelor de transport terestre.
4.SUMAR
Cu acest proiect dorim sa cream atat un loc fizic cat si unul spiritual care poate fi asociat cu urmatoarele expresii CHEIE: refugiu, tarm(mal), departe de lume, mai aproap de noi, dincolo de noi. Ajungand acolo nu ajungem undeva anume, ci avem posibilitatea sa pornim undeva anume.
Cei vizati de acest proiect sint in primul rand cei care, atunci cand recepteaza mesajul nostru, simt ca trebuie sa se apropie si sa comunice cu noi, cu ceilalti; cei care au ceva de spus si cei care vor sa asculte, sa invete. Oricine va putea avea acces indiferent de vreun criteriu prestabilit, daca accepta mentiunile itinerante: 'cand omul priveste linistea, ea raspunde, cand omul isi asculta sufletul acela ii va fi cel mai bun maestru'.
....
....
Anumite locuri, obiecte, constructii vor fi imortalizate in conjunctura actuala, in care natura isi revendica materia. Spre exemplu unele garduri invechite, subrede, se vor conserva in etapa aceasta intermediara dintre planta, obiect candva util si tarana.
...
...
-prima tabara de decoratiuni interioare si exterioare, ce se vrea de amploare ca numar de participanti, ca programe oferite si ca realizari practice de obiecte utilizabile;
-primul seminar, in paralel cu tabara, pe teme ghid cum ar fi: interior/exterior, sentiment/idee-expresie, arta populara cu semnificatii-simboluri, meditatii vorbite;
-un ciclu de tabere cu un numar relativ mic de oameni (dar nu neaparat) care va aborda cate un mestesug, in paralel cu seminarii si discutii pe temele ghid mai sus amintite;
...
...
-seminarii si tabere cu accent pe specificul natural al obiectelor: ecologia, turismul, religia, medicina naturista, medicina energetica, artele plastice...; activitatile traditionale si spatiul natural: materiale-intrebuintari-simboluri, timp si anotimp, loc si act, imaginar si natural in traditia locului.
-concerte de muzica traditionala si recitaluri cu instrumente traditionale;
-tabere de arte vizuale (incepand de la arta primitiva);
...
...
5.OBIECTIVE SI JUSTIFICARE
...
...
Oamenilor, atat din tara noastra cat si din orice alta tara civilizata, li se ofera tot mai multe variante de a trai izolati, de a ramane izolati in mediul lor, cel in care vietuiesc la un moment dat. Siguranta acelor cladiri, blocuri de neclintit in care majoitatea oamenilor traiesc, pe cat de mult ii protejeaza, pe atat de mult ii indeparteaz de asa numitul afara. Afara insemnand suflarea vantului, orizontul, fosnetul copacilor, imensitatea cerului pe care de cate ori il priveam copii fiind, ne intrebam ce e acolo, ce e dincolo de ce putem vedea(,) si nu era nimeni care sa ne intrebe ce e dincolo de ce putem auzi, simti, cunoaste. Atunci sau astfel ne-am fi dat seama ca ceva ne scapa printre aparentele acestei lumi. Ce mult ne-am obisnuit cu autobuzele, tramvaiele, trenurile, metrourile, avioanele care ne duc, ne transporta in fiecare zi, saptamana de saptamana, ani de-a lungul, dintr-un punct anume in alt punct anume intre care nu exista nimic, ceva care oricum nu ne intereseaza si nu are nici o legatura cu noi, ne este important doar de unde plecam si unde ajungem, pentru ca sa plecam inapoi de unde ajungem si sa ajungem de unde plecam. Ce plictisitor e si de scris acest absurd, dar de trait. Si omul supravietuieste, mai are rezerve, se mai poate bucura.
Cateodata ne dam seama ca mai exista si celalalt; dar ce multi "celalalti" sint in tara asta, dar in lumea asta... Incetul cu incetul totul devine mai simplu. Nu mai trebuie sa plecam din camera noastra pentru ca toate pot sa vina la noi. Calculatorul copilului meu s-a intalnit cu calculatorul altui copil despre care nu stiu nimic mai mult, dar sper ca exista, pentru ca s-ar putea ca e un copil-calculator programat sa fie foarte amabil si foarte ambigu, dar dupa multa vreme pierduta, plictisitor.
...
...
In cele din urma ne spovedim de toate (poate prin internet, poate calculatorului?).
Incercam sa nu condamnam si de acea oferim alternativa in care credem mai mult, poate uneori la fel de exagerata (dupa unii) pe cat de mari nevoi ar putea sa aiba oamenii. Nu poti sa condamni un copil, un om ca a devenit in vreun fel sau altul daca el nu a avut prilejul, invatatura ca poate alege.
Cu proiectul nostru vizam aerul, piatra, cerul, omul, copacul, apa, sufletul, viata, pieirea;
Mijloacele noastre sint cuvantul, poezia, mestesugul, arta, comunicarea, intelegerea, sufletul,
iubirea.
...
...
6.DETALIEREA ACTIVITATILOR
6.1. Achizitionarea caselor....
...ca o masura de siguranta...
mentionez ca s-a vehiculat idea de a distruge Cheile Rametului, pentru a crea un drum de acces dinspre Manastire spre alte locuri vizitabile sau nu si in scopul exploatarii forestiere...
6.2. Realizarea filmului
Ceea ce este acum poarta greutatea intamplarilor trecute. Expresia plastica si psihologica creata de omul-taran viu, in curtea sa, casa sa inca vii. Insufletirea obiectelor, prin actiunea vie a omului in preajma sa.
Filmarile vor surprinde intr-o saptmana de inceput de primavara, oamenii obositi de frig, de intunericul unei ierni, eliberati insa de trecerea ei, treziti odata cu natura dintr-o amorteala repetata din timpuri stravechi.
Un document prim al iernii zidurilor, un raspuns al pasilor nostri, semn ca gandurile de bine inmuguresc.
Pentru concretizarea acestor metafore si avand in vedere ca mijloacele de inregistrare audio-vizuala vor insoti intreg proiectul, ne gandim la achizitionarea unui suport tehnic. Astfel avem nevoie de o camera de luat vederi (video), un trepied, un reportofon profesional, un aparat de fotografiat, filtre, lumini, alte accesorii si consumabile.
Montarea filmelor se va face la studiouri specializate.
6.3. Reconstructia caselor abandonate si distruse in timp.
Necesita interventia unei forte de munca specializata,............
6.4. Dupa ce primul amplasament e recladit, organizam prima tabara axata pe amenajari interioare si exterioare, care vizeaza obiectele de uz casnic, decorative, de uz gospodaresc, agricole.
....